До проблеми токсикологічної та эколого-гігієнічної оцінки бромвміщюючих антипіренів - Шафран, Л.М.; Бабій, В.Ф.; Третьякова, О.В.; Леонова, Д.І. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
Мета: вивчити в експерименті на тварин токсиколого6гігієнічні характеристики гексабромціклододекана і декабромдіфенілоксіда для виявлення специфічних механізмів біологічної дії даних речовин в малих концентраціях з метою подальшого нормування досліджених бромсодержащих сполук у повітрі робочої зони і атмосфері населених місць. Матеріали і методи. Дослідження проведені на чотирьох видах лабораторних тварин - білі миші, білі щури, морські свинки та кролики. При проведенні експериментів був використаний широкий арсенал хіміко-аналітичних, токсикологічних, фізіологічних, біохімічних методів дослідження і методів математичної обробки результатів. Результати. Гексабромціклододекан і декабромдіфенілоксід є стійкими органічними забруднювачами навколишнього середовища, здатні до біоакумуляції, мають широкий спектр біологічної дії. Джерелам и загальної аерогенної навантаження даними речовинами можуть бути підприємства з виробництва пластиків, побутова полімерна пил, полігони побутових і промислових відходів, сміттєспалювальні заводи. За результатами проведених досліджень встановлено, що дані бромсодержащие антипірени за показниками гострої токсичності відносяться до 4 класу небезпеки відповідно до ГОСТ 12.1.007676. У субхронічне та хронічному експерименті на рівні порогових доз і концентрацій встановлені лімітуючі показники загальнотоксичної і специфічної дії - вплив на гормональну систему, що було використано при обгрунтуванні гігієнічних регламентів - орієнтовно безпечних рівнів впливу даних речовин у повітрі робочої зони і атмосферному повітрі населених місць. Дані гігієнічні регламенти і розроблені хіміко-аналітичні методи дослідження дозволяють здійснювати систематичний моніторинг та еколого-гігієнічну оцінку стану виробничого та навколишнього середовища з метою розробки необхідних профілактичних заходів та запобігання експозиції працюючих і населення цими ксенобіотиками. Цель: изучить в эксперименте на животных токсиколого-гигиенические характеристики гексабромциклододекана и декабромдифенилоксида для выявления специфических механизмов биологического действия данных веществ в малых концентрациях с целью дальнейшего нормирования исследованных бромсодержащих соединений в воздухе рабочей зоны и атмосфере населенных мест. Материалы и методы. Исследования проведены на четырех видах лабораторных животных – белые мыши, белые крысы, морские свинки и кролики. При проведении экспериментов был использован широкий арсенал химико-аналитических, токсикологических, физиологических, биохимических методов исследования и методов математической обработки результатов. Результаты. Гексабромциклододекан и декабромдифенилоксид являются стойкими органическими загрязнителями окружающей среды, способны к биоаккумуляции, обладают широким спектром биологического действия. Источниками общей аэрогенной нагрузки данными веществами могут быть предприятия по производству пластиков, бытовая полимерная пыль, полигоны бытовых и промышленных отходов, мусоросжигательные заводы. По результатам проведенных исследований установлено, что данные бромсодержащие антипирены по показателям острой токсичности относятся к 4 классу опасности в соответствии с ГОСТ 12.1.007676. В субхроническом и хроническом эксперименте на уровне пороговых доз и концентраций установлены лимитирующие показатели общетоксического и специфического действия – влияние на гормональную систему, что было использовано при обосновании гигиенических регламентов – ориентировочно безопасных уровней воздействия данных веществ в воздухе рабочей зоны и атмосферном воздухе населенных мест. Данные гигиенические регламенты и разработанные химико-аналитические методы исследования позволяют осуществлять систематический мониторинг и эколого-гигиеническую оценку состояния производственной и окружающей среды с целью разработки необходимых профилактических мероприятий и предотвращения экспозиции работающих и населения этими ксенобиотиками. Purpose: To study in animal toxicological6hygienic characteristics of hexabromocyclododecane and decabromodiphenyl to detect specific biological mechanisms of action of these compounds at low concentrations in order to further rationing of studied bromine6 containing compounds in the air of the working area and the atmosphere of the occupied places. Materials and methods. The studies were conducted on four types of laboratory animals 6 white mice, white rats, guinea pigs and rabbits. In the experiments, a wide arsenal of chemical analytical, toxicological, physiological, biochemical research techniques and methods of mathematical processing of the results were used. Results. Hexabromocyclododecane and decabromodiphenyl are persistent organic pollutants of the environment, they are bioaccumulative and have a broad spectrum of biological activities. The sources of the total aerogenic load by these substances may be enterprises for the production of plastics, household polymer dust, landfill of municipal and industrial waste incinerators. The results of the research found that these brominated flame retardants in terms of acute toxicity related to hazard class 4 according to GOST 12.1.007676. In sub6chronic and chronic experiment at threshold doses and concentrations limiting systemic toxicity indicators of specific action are set 6 the impact on the hormonal system, which was used to justify the hygienic regulations 6 the occupational exposure of these substances in the air of the working area and the air of populated areas. These hygiene regulations and the development of chemical6analytical research methods allow the systematic monitoring and evaluation of environmental and sanitary conditions of production and the environment in order to develop the necessary preventive measures and prevent the exposure of workers and the population of these xenobiotics.