Особливості гіпоксичних порушень у хворих з хронічним обструктивним захворюванням легень при наявності супутньої патології - Ковалевська, Л.А.; Горбенко, Т.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
У статті представлені результати дослідження гіпоксичних проявів у хворих з ХОЗЛ в залежності від фази захворювання, стадії та супутньої патології. Відзначено тривалий компенсаторний механізм за рахунок зростання, насамперед ЧСС та ЧД. Було описано більш значуще зниження Sa O₂ у хворих з поєднаною кардиальною патологією. Була встановлена кореляція між СРБ і стадією ХОЗЛ та ії відсутність між СРБ і Sa O₂. В статье представлены результаты исследования гипоксических проявлений у больных с ХОЗЛ в зависимости от фазы заболевания, стадии и сопутствующей патологи. Отмечен длительный компенсаторный механизм за счет возрастания, прежде всего ЧСС, ЧД. Описано более значимое снижение Sa O₂ у больных с сочетанной кардиальной патологией. Установлена корреляция между СРБ и стадией ХОЗЛ и ее отсутствие между СРБ и Sa O₂. The results of hypoxic symptoms studies in patients with COPD, depending on the phase of the disease, the stage and concomitant diseases are covered in the article. A long compensatory mechanism of primary increase of HR and RR was marked. More significant Sa O₂ reduction in patients with concomitant cardiac pathology is described. Strong correlation between CRP levels and the COPD stage and its absence between CRP and Sa O₂ is established.