Клубочкова фільтрація та функціональний нирковий резерв у нефрологічно здорових працівників залізниці м. Ковеля - Кравчук, А.В.; Жіжневська, О.О.; Романів, Л.В.; Гоженко, О.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
У статті доведено актуальність діагностики доклинічних стадій ушкодження нирок методом розрахунків швидкості клубочкової фільтрації відповідно до кліренсу креатиніна та визначення функціонального ниркового резерву при проведенні водносолевого навантаження. На прикладі нефрологічно здорових працівників залізниці продемонстровано, що у невеликого проценту учасників дослідження при відсутності змін зі сторони нирок в клінічних та лабораторных обстеженнях виявляється відсутність чи зниження функціонального ниркового резерву – як першої ознаки зменшення паренхіми нирок при відсутності патології. В статье доказано актуальность диагностики доклинических стадий повреждения почек путем расчета скорости клубочковой фильтрации по клиренсу креатинина и определение функционального почечного резерва при проведении водно-солевой нагрузки. На примере нефрологически здоровых работников железной дороги показано, что у небольшого процента участников исследования при отсутствии изменений со стороны почек в клинических и лабораторных обследованиях обнаруживается отсутствие или снижение функционального почечного резерва – как первого признака уменьшения паренхимы почек при отсутствии патологи. In the article presented the necessity of pre-clinical diagnosis of kidneys damages by the calculation of the glomerular filtration velocity by creatinine clearance and determination of renal functional reserve at water-salt load was proved. It has been shown by the example of nephrologically healthy railway workers that a small amount of the persons under examination has a decrease of functional kidney reserve on the background of unchangeable clinical and laboratory renal tests. The data obtained may be estimated as the first sign of renal parenchyma decrease under conditions of pathology absence.