Особливості ремоделювання кісткової тканини в умовах гіпокінетичного остеопорозу та політравми в есперименті - Щуцька, Г.В.; Гудима, А.А.; Борис, Р.М. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
У відповідь на політравму відмічаються істотні відхилення активності лужної і кислої фосфатаз сироватки крові, які проявляються їх істотним підвищенням на 10, 20 і 30 доби посттравматичного періоду, що більш характерно для тварин з гіпокінетичним остеопорозом. У сироватці крові травмованих тварин істотно зростає вміст кальцію та фосфору. На тлі гіпокінетичного остеопорозу вміст кальцію змінюється коливально зі зниженням на 10 добу, нормалізацією на 20 і ще більшим зниженням на 30 добу. Вміст фосфору, навпаки, зростає, проте менш інтенсивно, ніж у тварин без остеопорозу. В ответ на политравму отмечаются существенные отклонения активности щелочной и кислой фосфатаз сыворотки крови, которые проявляются их существенным повышением на 10-е, 20-е и 30-е сутки посттравматического периода, что более характерно для животных с гипокинетическим остеопорозом. В сыворотке крови травмированных животных существенно возрастает содержание кальция и фосфора. На фоне гипокинетического остеопороза содержание кальция меняется колебательно со снижением на десятые сутки, нормализацией на двадцатые и ещё большим снижением на тридцатые сутки. Содержание фосфора, напротив, возрастает, однако менее интенсивно, чем у животных без остеопороза. In reply to the polytrauma significant deviations activity of alkaline and acid phosphatase of blood serum are marked, that manifested with their significant increasing on the 10th, the 20th and the 30th days of posttraumatic period, that is more typical for animals with hypokinetic osteoporosis. In blood serum of injured animals the content of calcium and phosphorus significantly increases. On the background of hypokinetic osteoporosis the content of calcium vibrationally varies with decrease on day 10, normalisation on day 20 and much more decrease on day 30. Phosphorus content, however, increases, but less rapidly than in animals without osteoporosis.