Оцінювання реверсу рангів у методі аналізу ієрархій - Недашківська, Н.І. (Навчально-науковий комплекс "Інститут прикладного системного аналізу" НТУУ "КПІ" МОН та НАН України, 2005)
Проведено дослідження та виявленo умови появи реверсу рангів у методах дистрибутивного, ідеального та мультиплікативного синтезу методу аналізу ієрархій, а також групового врахування бінарних відношень переваг альтернатив для випадків додавання альтернативи, еквівалентної до існуючої, неоптимальної альтернативи та альтернативи, оптимальної за одним із критеріїв. Наведено графіки залежностей частоти появи реверсу рангів від кількості альтернатив для різних ваг критеріїв. The investigation of rank reversal appearance is done and the conditions of its appearance are found for AHP distributive, ideal and multiplicative synthesis and method of binary relations preferences group account for the cases of adding equivalent, non-optimal and optimal in one of the criteria alternatives. Rank reversal frequency dependences from number of alternatives are shown for different criteria weights. Проведено исследование и выявлены условия появления реверса рангов в методах дистрибутивного, идеального и мультипликативного синтеза метода анализа иерархий, а также группового учета бинарных отношений преобладаний альтернатив для случаев добавления альтернативы, эквивалентной существующей, неоптимальной альтернативы и альтернативы, оптимальной по одному из критериев. Приведены графики зависимостей частоты появления реверса рангов от количества альтернатив для разных весов критериев.