Захисні футерівки барабанних млинів: сучасний стан та перспективи розвитку - Цаніді, І.М.; Калганков, Є.В. (Геотехнічна механіка, 2017)
Статтю присвячено проблемі розробки енергота ресурсоощадних технологій процесу дезінтеграції (руйнування) кусків породи до необхідного розміру або до необхідної стадії розкриття мінералів шляхом застосування захисних футерівок барабанних млинів. Аналіз літературних джерел показав, що подальше удосконалення конструкції млина чи внесення змін у технологію переробки мінеральної сировини сьогодні досяг певної межі і подальше удосконалення можливе за рахунок використання прогресивних матеріалів захисних футерівок та зміни їх морфометричних параметрів, а саме змінюючи їх форму та геометричні параметри, можливо знизити енерговитрати та отримати сировину більш тонкого помелу, що сьогодні робить переробні підприємства конкурентоспроможними. Детально розглянуті конструкції металевих, гумових та комбінованих футерівок, особливості їх використання та перспективи розвитку. Наведено аналітичні дослідження роботи та перспективи використання комбінованих футерівок типу «Poly-Met», які впроваджуються у виробництво фірмою «Skega», що нині входить в корпорацію «Metso Minerals». Розглянуто сучасні конструкції футерівок типу «G.M-Хвиля» та «Плита-Н-Хвиля», які лягли в основу ресурсота енергозберігаючої RES технології дезінтеграції залізних руд, розробленої ТОВ «Валса-ГТВ», а результати їх випробувань на першій стадії подрібнення вказали на їх ефективність. Статья посвящена проблеме разработки энергои ресусосберегающих технологий процесса дезинтеграции (разрушения) кусков породы до необходимого размера или до необходимой стадии раскрытия минералов путём применения защитных футеровок барабанных мельниц. Анализ литературных источников показал, что дальнейшее совершенствование конструкции мельницы или внесения изменений в технологию переработки минерального сырья сегодня достиг определённого предела и дальнейшее совершенствование возможно за счёт использования прогрессивных материалов защитных футеровок и изменения их морфометрических параметров, а именно изменяя их формы и геометрические параметры, можно снизить энергозатраты и получить сырье более тонкого помола, что сегодня делает перерабатывающие предприятия конкурентоспособными. Подробно рассмотрены конструкции металлических, резиновых и комбинированных футеровок, особенности их использования и перспективы развития. Приведены аналитические исследования работы и перспективы использования комбинированных футеровок типа «Poly-Met», которые внедряются в производство фирмой «Skega», ныне входящий в корпорацию «Metso Minerals». Рассмотрены современные конструкции футеровок типа «GM-Волна» и «Плита-Н-Волна», которые легли в основу ресурсои энергосберегающей RES технологии дезинтеграции железных руд, разработанной ООО «Валса ГТВ», а результаты их испытаний на первой стадии измельчения указали на их эффективность. The article is devoted to the problem of development of energy- and resource-saving technologies
for disintegration (destruction) of the rock lumps to the required size or to the needed stage of the deposit
opening by using protective lining in the drum mills. The analysis of literature showed that further improvement
of the mill design or introduction of changes in the technology of processing of mineral raw materials
has reached a certain limit today and further improvement is possible through the use of progressive materials
for the protective lining and changing their morphometric parameters, i.e. by changing the lining shapes and
geometric parameters, it is possible to reduce energy consumption and obtain raw materials of finer grinding,
hence, making the processing enterprises competitive.
Design of metal, rubber and combined liners and especially their use and trends of further development
are considered in all details. Results of the analytical study in terms of operation and potential use of the
combined liners of the «Poly-Met» type, which are introduced into production by the company «Skega», today
a member the «Metso Minerals» corporation, are presented. The latest designs of liners of the «GM-Wave»
and «Plate-H-Wave» types are considered, which have formed a basis for the resource- and energy-saving
technology (RES) for disintegration of iron ores; the technology was developed by the Valsa GTV Ltd. company,
and the results of the liner tests at the first stage of grinding proved their effectiveness.