Зрушення функціонального стану окремих показників антиоксидантної та прооксидантної систем в печінковій тканині тварин на фоні розвитку експериментального алергічного альвеоліту та їх корекція - Семенців, Н.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
В даній роботі висвітлено, що за умов розвитку експериментального алергічного альвеоліту в печінковій тканині морських свинок відбувається активація процесів
перекисного окислення ліпідів (ПОЛ), що проявляється підвищенням рівня малонового діальдегіду (МДА), та дієнового коньюгату (ДК). Досліджено, що показники антиоксидантної системи (АОС) – супероксиддисмутази (СОД) та каталаза зростають
на 34 добу ЕАА, а починаючи із 44 дня досліджень спостерігаємо зниження активності ферментів антиоксидантної системи, що може свідчити про її виснаження. Після
введення ретаболілу з лікувальною метою спостерігали зниження показників прооксидантної системи та зростання рівня антиоксидантів, що може свідчити про позитивний ефект даного препарату на стан ПОЛ та АОС. В данной работе показано, что в
условиях развития экспериментального
аллергического альвеолита в печеночной
ткани морских свинок происходит активация процессов перекисного окисления
липидов (ПОЛ), что проявляется повышением уровня малонового диальдегида (МДА), и диенового конъюгата (ДК).
Стало известно, что показатели антиоксидантной системы (АОС) — супероксиддисмутаза (СОД) и каталаза возрастают на 34 сутки ЭАА, а начиная с 44 дня
исследований наблюдаем снижение активности ферментов антиоксидантной
системы, что может свидетельствовать о
ее истощения. После введения ретаболила, с лечебной целью, наблюдали снижение показателей прооксидантной системы и повышение уровня антиоксидантов, что может свидетельствовать о положительном эффекте данного препарата на состояние ПОЛ и АОС. The level of MDA and and diene
conjugates (DC) was increased by 10,39 %
and 4,54 % on the 44 day and 23,66 % and
12,87 % on the 54 days comparison with
34 day of allergic alveolitis. It was estimated
subsequent increase the level of MDA, DC
on 44 and 54 days of allergic alveolitis
development. The level of SOD and
catalase was dicreased (by 39,01 %, 36,09
% and 61,76 %, 53,64 % relatively). The
level of MDA and DC was increased by 37,3
% and 19,47 % on the 64 day of
experimental allergic alveolitis, the level of
SOD and KT was decreased by 67,31 %
and 51,71 % comparison with 34 day of
allergic alveolitis. It means that that ability
of antioxidant system to neutralise the
metabolits of lipid peroxidation is
insufficient. On 64 day after treatment of
retabolili level of MDA was decreased on
23,86 %, content of SOD was decreased
on 51,71 % in comparison with 34 day of
allergic alveolitis.
In dynamic of experimental allergic
alveolitis level of lipid peroxidation
increased on the base of antioxidant
defense. Usage of retabolili had a positive
effect on these disturbanses.