Порівняльна гігієнічна та професіографічна оцінка умов праці особового складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій - Шафран, Л.М.; Нехорошкова, Ю.В.; Потапов, Є.А. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
Проведено комплексні гігієнічні та професіографічні дослідження умов праці пожежників-рятувальників при виконанні ними навчально-тренувальних та виробничо обумовлених виїздів на операції з гасіння пожеж. Виділено 5 основних виробничих операцій (оперативного очікування, мобілізації, розгортання засобів, оцінки обстановки і розвідки, роботи в осередку пожежі, згортання та збору майна та повернення на базу). Показано, що трудова діяльність пожежників і водіїв спеціалізованих пожежних автомобілів носить змінний характер, протікає в умовах дії високих температур, сполучена з фізичної та психоемоційної навантаженням при роботі в захисному спорядженні, а в особливих випадках з використанням ЗІЗОД, що дозволяє віднести їх працю до класу 3.3 і 3.2, відповідно (при 3.1 в контрольній групі). Результати проведеного анкетування з оцінки умов праці пожежними узгоджуються з матеріалами інструментальних замірів. Але самі обстежувані недооцінюють ступінь небезпеки їх трудової діяльності для здоров'я. Це може призвести до несприятливих наслідків і вимагає включення в комплекс психогігієнічних заходів занять з психофізіологічної підготовки особового складу. Проведены комплексные гигиенические и профессиографические исследования условий труда пожарных-спасателей при выполнении ими учебно-тренировочных и производственно обусловленных выездов на операции по тушению
пожаров. Выделено 5 основных производственных операций (оперативного ожидания, мобилизации, разворачивания средств, оценки обстановки и разведки, работы в очаге пожара, сворачивания и сбора имущества и возвращения
на базу). Показано, что трудовая деятельность пожарных и водителей специализированных пожарных автомобилей носит сменный характер, протекает в условиях действия высоких температур, сопряжена с физической и психоэмоциональной нагрузкой при работе в защитном снаряжении, а в особых случаях – с использованием СИЗОД, что позволяет отнести их труд к классу 3.3 и 3.2, соответственно (при 3.1 в контрольной группе). Результаты проведенного анкетирования по оценке условий труда пожарными согласуются с материалами инструментальных замеров. Но сами обследуемые недооценивают степень опасности их трудовой деятельности для здоровья. Это может привести к неблагоприятным последствиям и требует включения в комплекс психогигиенических мер занятий по психофизиологической подготовке личного состава. The comprehensive hygiene and professiography investigations of the working conditions of fire6fighters are performed during the training and work-related emergent situations concern to the quenching fires. Five major manufacturing operations (operational expectations, mobilization, deployment of funds, assess the situation and intelligence work in the zone of fire, and return to the base). It is shown that firefighters and drivers of specialized fire fighting vehicles are working in 24 hours shifts’ regimes. Their work
conditions are characterized by the high temperature action, is associated with physical and psycho6emotional stress at work, and in special cases – with the necessity of the individual protective means and gas-mask using, which allows to relate their work to the class 3.3 and 3.2, respectively (3.1 in the control group). The results of the survey to assess the working conditions firefighters are consistent with
the materials of instrumental measurements. But the respondents surveyed underestimated the gravity of their
work for health. This may lead to adverse effects and requires the inclusion of the complex psychohygienic measures
employment on psychophysiological training of personnel.