Formation of La-containing microcrystals in KCl and NaCl matrices - Demkiv, T.; Vistovskyy, V.; Savchyn, P.; Stryganyuk, G.; Voloshinovskii, A.; Demkiv, L. (Functional Materials, 2009)
The mechanism of the K₂LaCl₅ and LaCl₃ aggregate formation in KCl and NaCl matrices as a result of long-term annealing is discussed. Thermodynamic analysis of formation conditions of such aggregates has been performed. The influence of diffusion processes and the elastic deformation of aggregates by the matrix are considered. It has been shown that Ce and Pr as activator ions penetrate efficiently into aggregates. Обговорюється механізм утворення агрегатів K₂LaCl₅ та LaCl₃ у матрицях КСl та NaCl, відповідно, внаслідок тривалого відпалу. Проведено термодинамічний аналіз умов формування таких лантановмісних мікрокристалів. Враховується вплив дифузійних процесів та енергії пружної деформації мікрокристалів зі сторони матриці та умови фазоутворення у композитах, що досліджуються. Показано, що іони Се та Pr у ролі активаторів за малих концентрацій і тривалого відпалу ефективно входять в агрегати K₂LaCl₅ та LaCl₃. Обсуждается механизм образования агрегатов K₂LaCl₅ и LaCl₃ в матрицах, соответственно, KCl и NaCl в результате продолжительного отжига. Проведен термодинамический анализ условий формирования таких лантансодержащих микрокристаллов. 'Учитывается влияние диффузионных процессов и энергии упругой деформации микрокристаллов под действием матрицы на условия фазообразования в исследуемых композитах. Показано, что ионы Се и Pr эффективно входят в агрегаты K₂LaCl₅ и LaCl₃ в качестве активаторов.