Стан та перспективи дослідження історії Київської Духовної Академії (1819–1919 рр.) - Шип, Н.А. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Стаття присвячена стану та перспективним напрямкам висвітлення в історіографії ХІХ – початку ХХ ст. історії та наукової й педагогічної діяльності Київської Духовної Академії, а також її місцю в системі вітчизняної духовної освіти. Статья посвящена состоянию и перспективным направлениям освещения в историографии ХΙХ – начала ХХ вв. истории, научной и педагогической деятельности Киевской Духовной Академии, а также ее месту в системе отечественного духовного образования. Article is devoted to state and future directions of illumination in historiography ХΙХ – early twentieth centuries. history, scientific and educational activities of the Kiev Theological Academy, as well as its place in the national system of spiritual education.