Laminated material for gamma radiation shielding - Aksenov, I.I.; Belous, V.A.; Goncharov, I.G.; Kuprin, A.S.; Lomino, N.S.; Mazilov, A.V.; Ovcharenko, V.D.; Pavlov, V.S.; Razsukovany, B.N. (Functional Materials, 2009)
The efficiency of a radiation shielding structure consisting of a set of alternating layers of light and heavy metals is shown to be enhanced when the layered structure is turned to a radiation source by the light metal layer. The protection efficiency is maximal at the single-period structure scheme (one light metal layer and one heavy one). The validity of the predicted regularities is confirmed by experimental results obtained using W and Al as the layered structure materials. Dependence of radiation absorption efficiency on orientation of layers relative to the source was observed also for thin three-layer W-Mo-Tl structure. Показано, що ефективність захисту, що складається з набору переміжних шарів легкого та важкого металів, є вищою у випадку, коли шарувата структура обернена до джерела випромінювання шаром легкого металу. Ефективність захисту є максимальною при одноперіодній схемі структури (один шар легкого металу та один важкого). Справедливість прогнозованих закономірностей підтверджено результатами експери ментів з застосуванням W та АІ як матеріалів шаруватої структури. Залежність ефективності поглинання випромінювання від орієнтації шарів відносно джерела спостерігалася також для тонкої тришарової структури W-Mo-Ті. Показано, что эффективность защиты, состоящей из набора чередующихся слоев легкого и тяжелого металлов, выше в случае, когда слоистая структура обращена к источнику излучения слоем легкого металла. Эффективность защиты максимальна при однопериодной схеме структуры (один слой легкого металла и один - тяжелого). Справедливость предсказанных закономерностей подтверждена результатами экспериментов с использованием W и Аl в качестве материалов слоистой структуры. Зависимость эффективности поглощения излучения от ориентации слоев относительно источника наблюдалась также для тонкой трехслойной структуры W-Mo-Ti.