Влада й основні організаційні заходи в галузі торгівлі та підприємництва м. Києва XIX ст. - Гуржій, І.О. (Інститут історії України НАН України, 2009)
В статті на основі залучення значної кількості першоджерел, зокрема й архівних матеріалів, висвітлюється проблема впорядкування в Києві торгівлі й підприємництва в контексті професійної діяльності в ньому купецтва ХІХ ст. Відображені методи боротьби органів імперської влади різних рівнів зі спекуляцією продавців, зловживанням міського чиновництва, реалізацією на ринках неякісних товарів, антисанітарією тощо. Особлива увага приділена кількісному зростанню та структуризації мережі базарів, а також змінам у торгівлі, які відбувалися протягом століття. В статье на основании использования значительного количества первоисточников, в том числе и архивных материалов, освещены проблемы упорядочения в Киеве торговли предпринимательства в контексте профессиональной деятельности в нем купечества ХІХ в. Отображены методы борьбы органов имперской власти разных уровней со спекуляцией продавцов, злоупотреблениями городского чиновничества, реализацией на рынках некачественных товаров, антисанитарией и т.п. Особенное внимание уделено количественному увеличению и структуризации системы базаров, а также качественным изменениям в торговле, которые произошли на протяжении столетия. In the article on the basis of a large number of primary sources, including archival materials, highlighted the problem of ordering in Kiev trade business in the context of professional activity in it in ХIХ merchants. Displaying methods of control bodies of imperial power at various levels profiteering merchants, abuse of urban bureaucracy, placing on the market of substandard goods, antisantiariey etc. Particular attention is paid to the quantitative increase and the structuring of markets, as well as qualitative changes in the trade that have occurred over the centuries.