Dynamics of heat removal at largesize alkali halide crystals growth - Goriletsky, V.I.; Sidletskiy, O.Ts.; Vasilyev, V.V. (Functional Materials, 2005)
Dynamics of heat removal from the growth furnace to the inner surface of the water cooled walls has been experimentally detected for the first time by an example of a "ROST" type setup when growing Csl(Na) single crystals of 320 mm in dia. Evolution of temperature field on different growth stages, as well as role of the precipitated melt
condensate in heat transfer has been discussed. Possible origins of structure defects in crystals caused by anomalous intensification of heat transfer between the growing crystal and environment (growth furnace walls) have been founded. Впервые экспериментально выявлена динамика отвода тепла от растущего кристалла к внутренней поверхности водоохлаждаемой стенки ростовой печи на примере вакуумной установки серии "РОСТ" при выращивании монокристаллов Csl(Na) диаметром 320 мм. Обсуждается эволюция температурного поля на различных стадиях роста кристалла, а также роль осаждающегося конденсата расплава на стенках ростовой печи. Установлены возможные источники и геометрическое положение структурных дефектов в кристаллах, обусловленных активизацией теплообмена между растущим кристаллом и окружающей средой, а, точнее, стенками ростовой печи. Вперше експериментально виявлено динамiку вiдводу тепла вiд кристала, що вирощується, до внутрiшньої поверхнi водоохолоджуваної стiнки ростової печi на прикладi вакуумної установки серiї "РОСТ" при вирощуваннi монокристалiв Csl(Na) дiаметром 320 мм. Обговорюється еволюцiя температурного поля на рiзних стадiях вирощування, а також роль конденсату розплаву, що осаджується на стiнках ростової печi. Встановлено можливi джерела та геометричне розташування структурних дефектiв у кристалах, що обумовленi активiзацiєю теплообмiну мiж кристалом, що вирощується, та навколишнiм середовищем, а саме стiнками ростової печi.