Температурна залежність механічних характеристик колісних сталей - Андрейко, І.М.; Кулик, В.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Досліджено вплив високих температур (до 800°С) на механічні характеристики середньо- і високоміцних колісних сталей. Показано, що нижча температура аустенізації і стрімкіший ріст пластичності, зумовлений розчиненням карбідів і карбонітридів ванадію у високоміцній сталі, то сприятливіші умови утворення дефектів типу повзун на поверхні кочення високоміцних коліс (типу КП-Т) порівняно зі середньоміцними (типу КП-2). Исследовано влияние высоких температур (до 800°С) на механические свойства средне- и высокопрочных колесных сталей. Показано, что чем ниже температура аустенизации и более стремительный рост пластичности, обусловленный растворимостью карбидов и карбонитридов ванадия в высокопрочной стали, тем более благоприятные условия образования дефектов типа ползун на поверхности катания высокопрочных колес (типа КП-Т) по сравнению с среднепрочными (типа КП-2). The influence of high temperatures (to 800°С) on mechanical characteristics of medium- and high-strength wheel steels is investigated. It is shown that the lower is the austenitization temperature and more sweep increase of plasticity, caused by vanadium carbides and carbonitrides solution in high-strength steel, the more favourable are the conditions of “slide-block” defects formation on the rolling surface of high-strength wheels (type KП-Т) to compare to medium-strength ones (type KП-2).