Діагностування роботоздатності теплотривкої сталі металургійного обладнання після термоциклування - Ясній, П.В.; Марущак, П.О.; Пилипенко, А.П.; Біщак, Р.Т.; Закієв, І.М.; Гладьо, В.Б. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Проаналізовано проблеми технічного діагностування стану роликів машин безперервного лиття заготовок (МБЛЗ). Окремо розглянуто питання оцінювання деградації матеріалу роликів МБЛЗ сталі 25Х1М1Ф після термоциклічного напрацювання та виявлено найчутливіші до експлуатаційного впливу фізико-механічні характеристики. Методами руйнівного та неруйнівного контролю оцінено деформаційну поведінку сталі у вихідному стані та після термоциклічного напрацювання. Встановлено узгодженість пластичного течіння матеріалу на різних структурних рівнях. Вдосконалено метод оцінювання деградації матеріалу за дисперсією основного хімічного елемента. Проанализирована проблема технической диагностики состояния роликов машин непрерывного литья заготовок (МНЛЗ). Отдельно рассмотрены вопросы оценки деградации материала роликов МНЛЗ стали 25Х1М1Ф после термоциклической наработки, выявлены чувствительные к эксплуатационному влиянию физико-механические характеристики. Методами разрушающего и неразрушающего контроля оценено деформационное поведение стали в исходном состоянии и после термоциклической наработки. Установлена согласованность пластического деформирования материала на различных структурных уровнях. Усовершенствован метод оценки деградации материала по дисперсии основного химического элемента. The problem of technical diagnostics of the state of rolls of continuous casting machines (CCM) is analyzed. The problems on assessing material degradation of CCM rolls of 25Х1М1Ф steel after thermocycling are considered separately, the physicomechanical characteristics that are sensitive to service effects are found. Methods of destructive and nondestructive testing are used for evaluation of the deformation behavior of 25Х1М1Ф steel in the initial state and after thermocycling. The conformity of plastic deformation of the material at different structural levels was established. The method for estimating the degradation of the material by the basic chemical elements dispersion is improved.