Реконструкція та кількісний аналіз металевих поверхонь з пітингами на основі удосконаленого методу погодження стереозображень - Русин, Б.П.; Варецький, Я.Ю.; Лисак, Ю.В.; Похмурський, А.Ю. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Розроблено метод погодження стереозображень для вирішення задачі реконструкції поверхонь з корозійними дефектами. Значну увагу приділено питанню удосконалення математичних моделей цільової функції, а також методів її оптимізації за наявності затінених областей на зображеннях поверхні металу, які спостерігають під час дослідження пітингоподібних дефектів. На основі запропонованих підходів реалізовано метод кількісного аналізу глибини та форми локальної пітингової корозії. Разработан метод согласования стереоизображений для решения задачи реконструкции поверхностей с коррозионными дефектами. Значительное внимание уделено вопросу усовершенствования математических моделей целевой функции, а также методов ее оптимизации при наличии затененных областей на изображениях поверхности металла, что наблюдается при исследовании питтингов. На основе разработанных подходов реализован метод количественного анализа глубины и формы локальной питтинговой коррозии. The stereo images matching method for the reconstruction of surfaces with corrosion defects is developed. Special attention is paid to the improvement of mathematical models of the objective function and its optimization methods in the presence of shaded areas on the images of the metal surface that is often observed in the pit investigations. The proposed method is used for quantitative analysis of the depth and shape of local pitting corrosion.