Розроблення технологій ультразвукової томографії для технічної діагностики конструкційних матеріалів - Кошовий, В.В.; Романишин, І.М.; Мокрий, О.М.; Романишин, Р.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Подано досягнення ФМІ ім. Г. В. Карпенка НАН України в розвитку методів і засобів ультразвукової комп’ютерної томографії конструкційних матеріалів впродовж останнього десятиліття. Наведено результати досліджень товстолистових виробів зі зварними з’єднаннями за допомогою трансмісійного ультразвукового комп’ютерного томографа. Описано технології оцінювання просторового розподілу розсіювальної здатності металу в товстостінних трубопроводах за допомогою ультразвукового комп’ютерного томографа на основі реєстрації розсіяного ультразвукового сигналу, які мають перспективу впровадження на об’єктах АЕС. Наведено результати експериментальної апробації технологій пасивної ультразвукової комп’ютерної томографії. Показаны достижения ФМИ им. Г. В. Карпенко НАН Украины в развитии методов и средств ультразвуковой компьютерной томографии конструкционных материалов в течение последнего десятилетия. Приведены результаты исследований качества сварных соединений в толстолистовых изделиях с помощью трансмиссионного ультразвукового компьютерного томографа. Описано технологии оценки деградации металла по толщине толстостенных трубопроводов с помощью ультразвукового компьютерного томографа на основе регистрации рассеянного ультразвукового сигнала, которые имеют перспективу внедрения на объектах АЭС. Приведены результаты экспериментальной апробации технологий пассивной ультразвуковой компьютерной томографии. The achievements in the development of the methods and devices of ultrasonic computer tomography of structural materials obtained in the last decade at Karpenko Physico-Mechanical Institute of NAS of Ukraine are described. The results of investigation of the quality of welds in the thick-sheet products by transmission ultrasonic computer tomography are presented. The technologies of degradation evaluation along the metal thickness of the thickwalled pipe using ultrasonic computer tomography on the basis of recording of a scattered ultrasonic signal, with the prospect of their implementation at NPP are described. The results of the experimental testing of passive ultrasonic computer tomography are presented.