Влияние оральных фитогелей на состояние печени крыс с экспериментальным диабетом 2 типа - Левицкий, А.П.; Цисельский, Ю.В.; Цисельская, О.Ю.; Левченко, Е.М.; Ступак, Е.П. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
Моделирование у крыс с помощью протамина сахарного диабета 2 типа вызывает развитие в печени дисбиоза и воспаление с явлениями гепатоцитолизиса. Аппликации оральных фитогелей, которые содержат лизоцим, кверцетин, муку из виноградных листьев или водный экстракт из ягод черники, существенно снижают степень дисбиоза и воспаления в печени. Наиболее эффективными фитогелями по гипогликемическому и антидисбиотическому действию оказались гели “Виноградный”,
“Черника” и “Лизоцим”. Моделювання у щурів за допомогою протаміна цукрового діабета 2 типу викликає розвиток в печінці дисбіозу і запалення з явищами гепатоцитолізису. Аплікації оральних фітогелей, які містять лізоцим, кверцетин, борошно з виноградного листя або водний екстракт із ягід чорниці, суттєво знижують ступінь дисбіозу і запалення в печінці. Найбільш ефективними фітогелями за гіпоглікемічною та
антидисбіотичною дією виявились гелі “Виноградний”, “Чорниця” і “Лізоцим”. Disbiosis and inflammation of liver has occurred to rats with 2 type diabetes caused by protamine. Application of oral phytogeles with lysozyme, quercetine, vine leafs meal,
or berry extract reduced dysbiosis and inflammation in liver. Geles “Grape”, “Berry”
and “Lysozyme” wеre much more effective.