Порівняння міжорганного розподілу та токсичної дії CdCl₂ та екзогенного комплексу кадмію з металотіонеїном при інтраперітонеальному введенні білим щурам - Пихтєєва, О.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2013)
В експерименті на лабораторних тваринах при одноразовому внутришньочеревному введенні досліджений між органний розподіл хлориду кадмію і комплексу кадмію з металотіонеїном (Cd₇-MT). Показано, що індукція синтезу МТ в печінці та нирках, а також міжорганний розподіл кадмію значно відрізняються при введенні цих сполук. Показано, що зв’язування кадмію з МТ має помітну гепатопротекторну дію. Зроблено висновок, що пошкоджуючу дію в нирках спричиняють сполуки кадмію, які утворюються в лізосомах після деградації
металопротеїнових комплексів. Перекладати відповідальність за нефротоксичну дію на комплекс кадмію з металлотіонеїном немає достатніх підстав. Вказано на необхідність проведення додаткових досліджень
для вивчення різних аспектів впливу зв’язування металів з МТ на клітинні механізми токсичної дії важких металів. В эксперименте на лабораторных животных при однократном внутрибрюшинном введении исследовано межорганное распределение хлорида кадмия и комплекса кадмия с металлотионеином (Cd₇-MT). Показано, что при введении этих соединений индукция синтеза МТ в печени и почках, а также межорганное распределение кадмия значительно различаются. Показано, что связывание кадмия с МТ играет заметную гепатопротекторную роль. Сделан вывод, что повреждающее действие в почках вызывают соединения кадмия, которые образуются в лизосомах после деградации металлопротеинових комплексов. Считать ответственным за нефротоксическое действие комплекс кадмия металлотионеином нет достаточных
оснований. Указано на необходимость проведения дополнительных исследований для изучения различных аспектов влияния связывания металлов с МТ на клеточные механизмы токсического действия тяжелых металлов. Toxicokinetics and toxicodynamics of cadmium chloride and cadmium and metallothionein complex (Cd₇-MT) was
investigated during the experiment on laboratory animals (rats, mice) in case of single intraperitoneal administration. It was
shown that in case of administration of these compounds induction of MT synthesis in liver and kidneys and also interorgan distribution of cadmium considerably differ. It was shown that banding of cadmium with МТ plays a remarkable hepatoprotective part. A conclusion was made that the damaging effect in kidneys is caused by compounds of
cadmium, which form in lysosomes after degradation of metalprotein complexes. There are not enough basements to consider cadmium and metallothionein complex responsible for nephrotoxic effect. The necessity of carrying out additional investigation for studying of different aspects of influence of banding of metals with MT on cellular mechanisms of toxic effect of heavy metals was pointed out.