Економічні чинники трансформації соціального становища селянства Лівобережної України на початку ХХ ст. - Качмала, В.І. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Завданням цієї довідки є ознайомлення читача із причинами аграрної кризи і змінами в соціальному житті мешканців лівобережних губерній, а саме Чернігівської та Полтавської на початку ХХ ст. Основной целью данного исследования является ознакомление читателя с причинами аграрного кризиса и изменениями в социальной жизни жителей левобережных губерний, а именно Черниговской и Полтавской, в начале ХХ века. The main purpose of this study is to acquaint the reader with the causes of the agrarian crisis and changes in the social life of the inhabitants of the left-bank provinces, namely, Chernigov and Poltava, in the early twentieth century.