Вузькоколійки в українських Карпатах кінця ХІХ – першої третини ХХ ст. - Клапчук, В.М. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Метою статті є в розкриття основних умов зародження, будівництва та експлуатації вузькоколійок українських Карпат. Целью статьи является раскрытие основных условий зарождения, строительства и эксплуатации узкоколеек украинских Карпат. The purpose of the article is the disclosure of the basic conditions of origin, construction and operation of narrow-gauge lines of the Ukrainian Carpathians.