Зміна курсу: Чорноморський флот від згортання бойових дій до замирення у Першій світовій війні (червень-грудень 1917 р.) - Усенко, П.Г. (Інститут історії України НАН України, 2009)
У статті досліджено хід боїв на Чорному морі з червня до листопада 1917 р. і регіональний рух за мир проти Першої світової війни. Головну увагу приділено ролі військових моряків-чорноморців. В статье исследован ход боев на Черном море с июня до ноября 1917 г. и региональное движение за мир против Первой мировой войны. Основное внимание уделено роли военных моряков-черноморцев. The article examines course of battles on the Black Sea from June to November 1917 and regions’ movement for peace against First World War. It draws attention to the role of the Black Sea navy mariners.