Наноструктуровані мікроламінати мідь–сталь: отримання та механічні властивості - Неклюдов, І.М.; Воєводін, В.М.; Діденко, С.Ю.; Ільченко, М.І.; Діденко, Ю.С; Ільченко, Ю.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Описано еволюцію механічних властивостей багатошарових композитів мідь–залізо з кількістю шарів від 11 до 1620 за відпалу при 750°С. Встановлено, що властивості композитів, які складаються з понад 300–400 шарів, залежать від їх кількості та тривалості відпалу. Експериментально підтверджено можливість створення мікроламінатів з такими механічними і технологічними характеристиками, які суттєво перевищують відповідні матричних металів. Описана эволюция механических свойств многослойных композитов медь–железо с количеством слоев от 11 до 1620 под влиянием отжига при 750°С. Установлено, что свойства композитов с более чем 300–400 слоями зависят от их количества и продолжительности отжига. Экспериментально подтверждена возможность создания микроламинатов с такими механическими и технологическими характеристиками, которые значительно превышают соответствующие матричных металлов. The evolution of mechanical properties of multilayered composites copper– iron with a number of layers from 11 to 1620 under the influence of annealing at 750° is described. It was found that the properties of these composites with more than 300–400 layers depend of their number and the duration of annealing. The possibility of creating microlaminates with mechanical properties and technological characteristics that are significantly higher than the corresponding characteristics of the matrix metals was experimentally proved.