Трибологічні властивості карбонітридних покривів, сформованих на титані термодифузійним карбонітруванням - Яськів, О.І.; Погрелюк, І.М.; Самборський, О.В.; Федірко, В.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Вивчено трибологічні властивості титанового сплаву ВТ14 з карбонітридними покривами, сформованими контактним і неконтактним способами, а також з бінарними (оксидним та нітридним). За контактного способу зразки насичували у графітовій засипці, за неконтактного – розміщували над нею. Зносотривкість пари тертя титановий диск – бронзова колодка досліджували у гідрорідині АМГ-10 за навантажень до 3 MPa на шляху тертя до 15 km. Встановлено, що покриви на основі потрійних сполук втілення (карбонітриди титану) забезпечують вищу зносотривкість, ніж на основі бінарних сполук втілення (нітриди, оксиди титану). Изучены трибологические свойства титанового сплава ВТ14 с карбонитридными покрытиями, сформированными контактным и неконтактным способами, а также с бинарными покрытиями (оксидным и нитридным). При контактном способе образцы насыщали из графитной засыпки, а при неконтактном – размещали над ней. Износостойкость пары трения титановый диск – бронзовая колодка исследована в гидрожидкости АМГ-10 при нагрузках до 3 MPa на пути трения до 15 km. Установлено, что покрытия на базе тройных соединений внедрения (карбонитриды) обеспечивают более высокую износостойкость, нежели на базе бинарных соединений внедрения (нитриды, оксиды). Tribological properties of titanium alloy ВТ14 with carbonitride coatings deposited by contact and non-contact methods, as well as with binary coatings (oxide and nitride) have been investigated. During contact method the samples were saturated in graphite powder, whereas during non-contact method the samples were placed over the graphite powder. Wear resistance of friction pair titanium disc − bronze counterbody was studied in the АМГ-10 hydraulic oil under loads up to 3 MPa on 15 km length. It was established that the coatings based on ternary compounds (carbonitrides) in comparison with coatings based on binary compounds (nitrides, oxides) provide the higher level of wear resistance.