Вплив режимів лазерного легування на параметри зносотривкості сталі 12Х17Т - Дурягіна, З.А.; Кузін, О.А.; Кузін, М.О.; Щербовських, Н.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
З допомогою підходів контактної механіки проаналізовано вплив лазерного легування Nb, B, Ni на зміну параметрів зносотривкості сталі 12Х17Т. Встановлено, що під час експлуатації деталей, коли силове навантаження значно менше границі текучості сталі, доцільно легувати СО₂-лазером потужністю 800 Wt, а коли дорівнює границі текучості, слід використовувати лазер потужністю 6,5 kWt, що підвищує контактну міцність приповерхневих шарів. С использованием подходов контактной механики проанализировано влияние лазерного легирования Nb, B, Ni на изменение параметров износостойкости стали 12Х17Т. Установлено, что при режимах эксплуатации деталей, когда силовая нагрузка намного меньше границы текучести стали, целесообразно легирование СО₂-лазером непрерывного действия мощностью 800 Wt. Если силовая нагрузка в процессе эксплуатации равна границе текучести стали, следует применять лазер мощностью 6,5 kWt, что повышает контактную прочность приповерхностных слоев. The influence of laser alloying of Nb, B, Ni on the change on wear-resistance parameters was investigated using the method of contact mechanics. It was found that in exploitation conditions when working loading is much less than the yield strength of 12X17T steel it is adviceable to alloy components, using continuously working СО₂-laser of a power of 800 Wt. If working loading during exploitation is equal to the yield strength of the steel, the laser of a power of 6.5 Wt should be used. This will increase a contact strength of the near-surface layers.