Зародження мартенситу деформації в хромонікелевих сталях аустенітного класу - Сніжной, Г.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Досліджено виникнення перших порцій мартенситу деформації за пластичного одновісного стиску сталей 12Х18Н10Т і 12Х18Н9Т, в яких у вихідному стані, відповідно, відсутній і присутній δ-ферит. Експериментально знайдені істинні деформаційні мартенситні точки εs. Виявлено, що в сталі 12Х18Н10Т при ε < εs існує однофазний стан (А), а при ε > εs – двофазний (А+М); в сталі 12Х18Н9Т при ε < εs – двофазний стан (А+Ф), при ε > εs – трифазний (А+Ф+М). Виявлено ефект збільшення намагнеченості парамагнетного аустеніту до виникнення мартенситу деформації. Исследовано зарождение первых порций мартенсита деформации при пластическом одноосном сжатии сталей 12Х18Н10Т и 12Х18Н9Т, в исходном состоянии которых отсутствовал и присутствовал δ-феррит, соответственно. Выявлено, что в стали 12Х18Н10Т при ε < εs существует однофазное состояние (А), а при ε > εs – двухфазное (А+М); в стали 12Х18Н9Т при ε < εs – двухфазное состояние (А+Ф), при ε > εs – трехфазное (А+Ф+М). Обнаружен эффект увеличения намагниченности парамагнитного аустенита до возникновения мартенсита деформации. The formation of the first portions of deformation martensite as a result of plastic deformation of 12X18H10T and 12X18H9T steels under the initial uniaxial compression when δ-ferrite was absent and present, respectively, are investigated. For 12Х18Н10Т steel at ε < εs there is a single-phase state (A) and at ε > εs – two-phase state (A+M). For 12X18H9T steel at ε < εs there is a two-phase state (A+F) and at ε > εs – three-phase (A+F+M). The effect of increased magnetization of the paramagnetic austenite before the appearance of martensite deformation is found.