Крутильні коливання скінченного пружного циліндра зі зовнішньою кільцевою тріщиною - Попов, В.Г. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Визначено напружений стан скінченного циліндра зі зовнішньою кільцевою тріщиною під час крутильних коливань. Коливання відбуваються від дії гармонічного крутильного моменту на жорстку накладку, що зчеплена з одним із торців циліндра. Задачу зведено до інтегрального рівняння Фредгольма другого роду відносно невідомих напружень у площині розташування тріщини. Определено напряженное состояние конечного цилиндра с внешней кольцевой трещиной при крутильных колебаниях. Колебания происходят в результате действия гармонического крутильного момента на жесткую накладку, сцепленную с одним из торцов цилиндра. Задача сведена к интегральному уравнению Фредгольма второго рода относительно неизвестных напряжений в плоскости расположения трещины. The stress state of a finite elastic cylinder with an external circumferential crack under the torsion oscillations was determined. The oscillations are caused by the harmonic torsion moment influence on the rigid circular plate which is coupled with one of the cylinder ends. The problem is reduced to the Fredgholms integral equation of the second kind with regard to the unknown stress in the plane where a crack is situated.