Совісні суди останньої чверті ХVIII ст. – початку 1860-х рр. в оцінці істориків та правознавців - Шандра, В.С. (Інститут історії України НАН України, 2009)
У статті визначено коло авторів, як вітчизняних так і зарубіжних, які зверталися до теми совісного суду. Вказано, на які питання дослідники звертали найбільше уваги, а які залишалися поза їхнім інтересом та чому. Внаслідок аналізу історіографічного доробку попередників авторка визначає досить широку палітру проблем, що потребують вивчення, зокрема особливість функціонування совісних судів на українських територіях, де залишалася соціальна пам’ять і традиція діяльності подібного характеру судів. В статье анализируются работы отечественных и зарубежных историков и правоведов, которые изучали появление в российском законодательстве совестного суда. Определяется, на какие вопросы исследователи обращали свое внимание, а которые их мало интересовали и почему. Вследствие автор называет достаточно широкую палитру вопросов, которые требуется изучить, в частности функционирование совестных судов в украинских губерниях Российской империи, где оставалась социальная память и традиция деятельности подобных судебных учреждений. The article contains the list of Ukrainian and international authors, addressing the subject matter of sovisnyi (conscientious) courts, with the emphasis on the issues of particular interest, as well as those of no concern. Supported by the historiographical analysis of the predecessors’ works, the author identifies a wide range of issues to be studied; in particular, specificity of the sovisnyi (conscientious) courts’ operation within Ukraine, with remaining social memory and traditional performance of similar courts.