Артур Артурович Ячевський – відомий ботанік, міколог та фітопатолог (1863–1932) - Гамалія, В.М. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Розглядається життєвий шлях і наукова діяльність видатного вченого-ботаніка, міколога А.А.Ячевського, творця першої в Російській імперії державної установи з фітопатології – Бюро з прикладної ботаніки. Показано, як за його ініціативою у 1901 р. було організовано лабораторію, що отримала назву Центральної фітопатологічної станції, першим завідувачем якої з самого початку її заснування і до кінця 1905 р. був А.А.Ячевський. В лабораторії провадились дослідження грибкових хвороб рослин, а також пошук нових практичних засобів боротьби з ними. З 1913 р. було започатковано новий напрямок досліджень – вивчення бактеріальних хвороб рослин. Станція дійсно стала центральною установою країни з питань мікології та фітопатології, школою для багатьох спеціалістів у цих галузях. Вивчення бактеріозів рослин, розпочаті в організованому ним відділі фітопатології, продовжив на теренах України І.Л.Сербінов. The life and scientific activity of outstanding scientist-botanist, mycologist A.A.Yachevski, the creator of the first in Russian Empire state phytopathology institution – Bureau on applied botany are investigated. It is shown that due to his initiative the laboratory named as Central phytopathology station was organised. A.A.Yachevski was the first director of this laboratory starting from its foundation up to 1905. Investigations of fungous diseases of plants and search for new practical control methods were realized in laboratory. The new research direction – investigation of bacterial diseases of plants was undertaken in 1913. The station really became the central country’s institution on mycology and phytopathology problems, the school for many specialists in these fields. The investigations of plant bacteriosis started in department organized by Yachevski were continued in Ukraine by I.L.Serbinov.