Показники окислювального метаболізму фрагментів печінки свиней та поросят після їх кріоконсервування в присутності поліетиленоксидів - Гальченко, С.Є. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2004)
Вивчали вплив кріоконсервування на збереження деяких показників біоенергетики фрагментів печінки свиней і поросят. Встановлено, що на 60-й хвилині після відігріву спостерігається відносна нормалізація метаболічних параметрів кріоконсервованих фрагментів печінки . На протязі 2-ї години спостереження поступово втрачаються метаболічні властивості, притаманні даній тканині. У кріоконсервованих фрагментах ці процеси відбуваються швидше, ніж у контролі, але якісно не відрізняються. Цю закономірність необхідно мати на увазі при використанні фрагментів печінки як моделі або з іншою метою. Изучали влияние криоконсервирования на сохранность некоторых показателей биоэнергетики фрагментов печени свиней и поросят. Установлено, что на 60-й минуте после отогрева наблюдается относительная нормализация метаболических параметров криоконсервированных фрагментов печени. На протяжении 2-го часа наблюдения происходит постепенная потеря метаболических свойств, присущих данной ткани. В криоконсервированных фрагментах эти процессы идут более быстрыми темпами, чем в контроле, но качественно не отличаются. Эту закономерность нужно иметь в виду при использовании фрагментов печени как модели или с другими целями. The effect of cryopreservation on the integrity of some bioenergetic indices of pig and piglet liver fragments was studied. It was found that the relative normalisation of metabolic parameters of cryopreserved liver fragments is observed by 60 min after thawing. During the second hour of observation the gradual loss of metabolic properties of the tissue took place. In addition, these processes went in faster way in cryopreserved fragments than in the control, but they did not differ in quality. This phenomenon should be taken into consideration while using liver fragments as model or for other purposes.