Ооцити як альтернатива ембріонам при кріоконсервуванні для використання у допоміжних репродуктивних технологіях - Будерацька, Н.О.; Петрушко, М.П. (Проблемы криобиологии и криомедицины, 2016)
Використання методів кріобіології в репродуктивній медицині дозволяє успішно кріоконсервувати гамети та
ембріони пацієнтів, які проходять курс лікування безпліддя. У науковій літературі описано підходи щодо кріоконсервування
як ооцитів, так й ембріонів, але порівняльний аналіз ефективності використання цих програм відсутній. У роботі вивчали
основні ембріологічні та клінічні показники (частота запліднення та формування бластоцист; середня кількість ембріонів для
перенесення до порожнини матки пацієнтки; частота настання вагітності; частота імплантації; кількість багатоплідних
вагітностей) ооцитів або ембріонів після кріоконсервування. Досліджували ооцити на стадії метафази II мейозу та ембріони
людини п'ятої доби розвитку (стадія бластоцисти). Показано, що кріоконсервування ооцитів методом вітрифікації не впливає
на їх запліднюючу здатність, проте показник частоти формування бластоцист значуще нижчий, ніж у свіжовиділених ооцитів.
Основні клінічні показники ефективності лікування співставні в групах із вітрифікацією ооцитів і ембріонів та в контролі.
Доведено, що кріоконсервування ооцитів є альтернативою зберіганню ембріонів в умовах низьких температур. Использование методов криобиологии в репродуктивной медицине позволяет успешно криоконсервировать
гаметы и эмбрионы пациентов, проходящих курс лечения бесплодия. В научной литературе описаны подходы к криоконсервированию
как ооцитов, так и эмбрионов, но сравнительный анализ эффективности использования этих программ
отсутствует. В работе изучали основные эмбриологические и клинические показатели (частота оплодотворения и формирования
бластоцист; среднее количество эмбрионов для переноса в полость матки; частота наступления беременности;
частота имплантации; количество многоплодных беременностей) ооцитов или эмбрионов после криоконсервирования.
Исследовали ооциты на стадии метафазы II мейоза и эмбрионы человека пятых суток развития (стадия бластоцисты).
Показано, что криоконсервирование ооцитов методом витрификации не влияет на их оплодотворяющую способность,
однако показатель частоты формирования бластоцист значимо ниже, чем у свежевыделенных ооцитов. Основные
клинические показатели эффективности лечения сопоставимы в группах с витрификацией ооцитов и эмбрионов, а также
в контроле. Установлено, что криоконсервирование ооцитов является альтернативой сохранению эмбрионов при низких
температурах. Application of the cryobiological techniques in reproductive medicine enables the successful cryopreservation of
gametes and embryos of the patients undergoing treatment for infertility. The scientific publications describe the approaches to
cryopreservation of oocytes and embryos, but the comparative analysis of efficiency of using these programs is not available. In the
paper we described the basic embryological and clinical parameters (frequency of fertilization and blastocyst formation; the average
number of embryos per a transfer into the uterus, the pregnancy rate, implantation rate, number of multiple pregnancies) after
cryopreservation of either oocytes or embryos. There were examined the oocytes at metaphase II stage of meiosis and human
embryos of the fifth day of development (the blastocyst stage). It has been demonstrated that oocyte cryopreservation by vitrification
did not affect their fertilizing capacity, but the rate of blastocyst formation was significantly lower than those of freshly isolated
oocytes. Basic clinical cure rates were comparable in the groups with vitrification of oocytes and embryos, as well as in the control.
The cryopreservation of oocytes has been found as an alternative to preservation of embryos at low temperatures.