Дружини православних священиків та їх роль у сім'ї в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. (на матеріалах Правобережної України) - Опря, Б.О. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Стаття висвітлює життя дружин православних священиків, а також ту роль, яку відігравали матушки в родинах православного духовенства Правобережної України наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Статья освещает жизнь жен православных священников, а также ту роль, которую играли матушки в семьях православного духовенства Правобережной Украины в конце Х1Х начале ХХ в. Article highlights the lives of the wives of Orthodox priests, as well as their role in the family of Orthodox clergy Right-Bank Ukraine in the late Х1Х beginning of the twentieth century.