Механизмы твердорастворного упрочнения железа - Борисенко, А.Ю. (Фундаментальные и прикладные проблемы черной металлургии, 2014)
Целью работы являлось выполнение аналитического обзора существующих
механизмов твердорастворного упрочнения металлов. Обоснована необходимость
учета влияния механизмов упрочнения твердых растворов на фазовые
превращения, структуру и свойства металлических сплавов. Показано, что
процессы образования аустенита при кристаллизации ответственны за
формирование химической и структурной неоднородности стали, обусловливают
сопротивление пластической деформации, структуру и свойства стали. Метою роботи є виконання аналітичного огляду існуючих механізмів
твердорозчинного зміцнення металів. Обґрунтовано необхідність
врахування впливу механізмів зміцнення твердих розчинів на фазові
перетворення, структуру і властивості металевих сплавів. Показано, що
процеси утворення аустеніту при кристалізації відповідальні за
формування хімічної та структурної неоднорідності, обумовлюють опір
пластичній деформації, структуру і властивості сталі. Mechanisms of solid-solution strengthening of iron
The aim of the work was to perform an analytical review of existing solidsolution strengthening mechanisms of metals. The necessity of taking into
account the influence of solid solution strengthening mechanisms to phase
transformations, structure and properties of metallic alloys. It is shown that the
processes of formation of austenite during crystallization is responsible for the
formation of chemical and structural heterogeneity steel determine the
resistance to plastic deformation, the structure and properties of the steel.