Современные взгляды на строение металлургических шлаков - Циватая, Н.А. (Фундаментальные и прикладные проблемы черной металлургии, 2014)
Показана возможность использования общих физико-химических положений
теории жидкого состояния шлаков для прогнозирования конечных результатов
металлургических процессов. Использованы интегральные критерии «свертки»
информации о химическом составе металлургических расплавов, что позволяет
использовать их в качестве критериев стабилизации шлакового режима в металлургических агрегатах. Існуючі теорії будови металургійних розплавів, методи розрахунку їх
властивостей і результатів взаємодії відрізняються великим різноманіттям. Незважаючи на велику кількість досліджень у цій області, проблема
ще не вивчена в тій мірі, щоб загальні фізико-хімічні положення теорії
рідкого стану можна було використовувати для прогнозування кінцевих
результатів технологічних процесів. Existing theories of the structure of metallurgical melts, calculation methods for their properties and the results of interaction are different a great variety. In spite of large number of studies in this area, the problem has not been
studied to the extent that the general physical and chemical principles of the
theory of the liquid state can be used to predict the final results of technological
processes.