Zn₁₋ₓMgₓSe single crystals as a functional material for optoelectronics - Zagoruiko, Yu.A.; Kovalenko, N.O.; Fedorenko, O.A.; Fedorov, A.G.; Mateychenko, P.V. (Functional Materials, 2005)
Structure, mechanical, optical, and electro-physical properties of single crystals of Zn₁₋ₓMgₓSe (0.03 < х < 0.55) solid solutions have been studied. The hexagonal Zn₁₋ₓMgₓSe single crystals (х > 0.12) have been found to be suitable as a functional material for manufacturing of thermally stable polarizing, electro-optical, and multifunctional devices intended to be operated under intense irradiation in near and medium IR range. Проведенi комплекснi дослiдження структурних, механiчних, оптичних та електрофiзичних властивостей монокристалiв твердого розчину Zn₁₋ₓMgₓSe (0,03 < х < 0,55). Встановлено, що монокристали гексагонального Zn₁₋ₓMgₓSe (при х > 0,12) придатнi в якостi функцiонального материалу для виготовлення на їх основi термостабiльних поляризацiйних, електрооптичних та багатофункцiональних елементiв, призначених для роботи з iнтенсивним випромiнюванням ближнього та середнього IЧ дiапазонiв. Исследованы структурные, механические, оптические и электрофизические свойства монокристаллов твердых растворов Zn₁₋ₓMgₓSe (0,03 < х < 0,55). Установлено, что монокристаллы гексагонального Zn₁₋ₓMgₓSe (х > 0,12) пригодны в качестве функционального материала для изготовления на их основе термостабильных поляризационных, электрооптических и многофункциональных элементов, предназначенных для работы с интенсивным излучением ближнего и среднего ИК диапазонов.