Вплив деформації на мікроелектрохімічну гетерогенність зварного з’єднання сталі 17Г1СУ - Хома, М.С.; Яворський, В.Т.; Дзьоба, Ю.В.; Сисин, Г.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Досліджено мікроелектрохімічні характеристики трубної сталі 17Г1СУ зі зварним з’єднанням, виконаним електродом УОНИИ-13/55Р, під час деформації. Встановлено, що зварний шов не впливає на мікроелектрохімічну гетерогенність ненапруженої сталі: ∆ Ε = 20…80 mV. Показано, що в області пружних деформацій її значення для сталі зростає на ∼10 mV, а пластичних – на ∼40 mV. В області зосередженої пластичної деформації вона збільшується до ∼250 mV. Мікроелектрохімічна гетерогенність зварних зразків найбільше зростає в зоні термічного впливу: до ∼130 mV в межах пружної деформації, до ∼170 mV – пластичної і до ∼300 mV в області утворення шийки перед руйнуванням зразка. Исследовано микроэлектрохимические характеристики трубной стали 17Г1СУ со сварным соединением, выполненным электродом УОНИИ-13/55Р, во время деформации. Установлено, что сварной шов не влияет на микроэлектрохимическую гетерогенность стали: ∆E = 20…80 mV. Показано, что в области упругих деформаций ее значения для стали 17Г1СУ растет на ∼10 mV, а пластичных – на ∼40 mV. В области сосредоточенной пластической деформации она увеличивается к ∼250 mV. Микроэлектрохимическая гетерогенность сварных образцов больше всего растет в зоне термического влияния: к ∼130 mV в пределах упругой деформации, к ∼170 mV – пластичной и к ∼300 mV – в области образования шейки перед разрушением образца. The microelectrochemical of 17Г1СУ steel pipe fragment with a weld by УОНИИ-13/55Р electrodes under deformation has been studied. It is stated that the joint weld does not influence the microelectrochemical heterogeneity of steel: ∆E = 20…80 mV. It is shown that in the area of elastic deformations microelectrochemical heterogeneity of 17Г1СУ steel increases for ∼10 mV, and in elastic plastic – for ∼40 mV, and in the area of the concentrated elastic deformations for ∼250 mV. Microelectrochemical heterogeneity of the welded specimens mostly grows in the zone of thermal influence: to 130 mV within the limits of deformation, to 170 mV – within plastic and to ∼300 mV – in the area of neck formation before the specimen fracture.