Вплив сірководню на корозійно-механічні властивості зварних з’єднань трубної сталі - Чумало, Г.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2012)
Визначено механічні властивості основного металу та металу зони термічного впливу зварних з’єднань трубної сталі 17Г1СУ у повітрі та виявлено вплив корозійних пошкоджень на них після попередньої витримки у сірководневому розчині NACE впродовж 200 h. Встановлено, що сірководневе середовище незначно змінило міцність (σ₈, σ₀,₂), але суттєво пластичність (ψ, δ) як основного металу, так і металу зварного шва. Досліджено їх корозійну тривкість та схильність до воднем ініційованого розтріскування, а також вплив попередньої сірководневої корозії на опір корозійному розтріскуванню зварних з’єднань. Определены механические свойства основного металла и металла зоны термического влияния сварных соединений трубной стали 17Г1С на воздухе и выявлено влияние коррозионных повреждений на них после предварительной выдержки в сероводородном растворе NACE в течение 200 h. Установлено, что сероводородная среда незначительно повлияла на прочность (σ₈, σ₀,₂), но существенно изменила пластичность (ψ, δ) как основного металла, так и металла сварного шва. Исследована их коррозионная стойкость и склонность к инициированному водородом растрескиванию, а также оценено влияние предварительной сероводородной коррозии на сопротивление коррозионному растрескиванию сварных соединений. The mechanical properties of the base metal and the metal of heat affected zone of 17Г1СУ steel welded joints in the air was determined and the influence of corrosion damage on these properties after pre-exposure to NACE hydrogen sulfide solution for 200 h was found. It was established that hydrogen sulfide environment slightly effected the strength (σB, σ0.2), but significantly changed the characteristics of plasticity (ψ, δ) of the base metal and weld joint of the metal. The corrosion resistance and susceptibility to hydrogen induced cracking (HIC) of the base metal and it welds have been investigated. The effect of previous hydrogen sulfide corrosion on the stress corrosion cracking resistance of welded joints has been established.