Вплив товщини робочого шару на властивості гарячештампованих порошкових шаруватих композитів - Баглюк, Г.А.; Напара-Волгіна, С.Г.; Орлова, Л.М.; Кудь, В.К. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Наведено результати досліджень основних фізико-механічних та трибологічних властивостей гарячештампованих шаруватих порошкових композитів на основі корозійнотривкої сталі Х18Н15. Як робочий шар використано порошковий композит зі сталі Х18Н15, 25 mass.% Cr₃C₂ і 5 mass.% MoS₂, а як матеріал основи – ту ж сталь з 0,6 mass.% вуглецю. Виявлено суттєву залежність міцності на згин отриманих матеріалів від товщини робочого шару, тоді як твердість робочого шару практично не залежить від неї. Приведены результаты исследований основных физико-механических и трибологических свойств горячештампованных слоистых порошковых композитов на основе коррозионно-стойкой стали Х18Н15. В качестве рабочего слоя использовали порошковый композит из стали Х18Н15, 25 mass.% Cr₃C₂ и 5 mass.% MoS₂, а материала основы – ту же сталь с 0,6% углерода. Выявлено существенную зависимость прочности на изгиб полученных материалов от толщины рабочего слоя, тогда как твердость рабочего слоя практически не зависит от его толщины в слоистом образце. The investigation results of the main physicomechanical and tribological characteristics of hot forged laminated powder composites based on corrosion-resistant Х18Н15 steel are presented. As a working layer the powder of Х18Н15 steel composite with 25 mass.% Cr₃C₂ and 5 mass.% MoS₂ was used, while the base material was the same steel with 0.6% carbon. The essential dependenc of the produced material bending strength on the working layer thickness is presented. The hardness of the working layer practically does not depend on its thicknesses in a laminated sample.