Інтенсифікація дифузійного нікелювання сталі 5ХНМ - Михайлів, Н.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2011)
Досліджений вплив залізного порошку, введеного в насичувальну суміш, на дифузійне нікелювання сталі 5ХНМ. Показано, що залізний порошок різко знижує вихід вуглецю із сталі, через що зменшуються її зневуглецювання і кількість включень у дифузійному шарі, рафінує поверхневий шар зразка та інтенсифікує дифузійне нікелювання. Исследовано влияние железного порошка на диффузионное никелирование стали 5ХНМ. Показано, что этот порошок в насыщающей смеси резко понижает выход углерода из стали, в результате чего уменьшаются ее обезуглероживание и количество включений в диффузионном слое, рафинирует поверхностный слой образца и интенсифицирует диффузионное никелирование. The iron powder effect on the diffusive nickel plating of 5XHM steel is investigated. It is demonstrated that iron powder in the saturated mixture sharply decreases the carbon output from steel. As a result the steel decarbonating and a number of inclusions in the saturated mixture decrease. The specimen surface layer is also refined and the process of nickel plating becomes more intensive.