Образи медиків у пісенному фольклорі Великої Вітчизняної війни - Заблоцька, К.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Стаття присвячена міждисциплінарній проблемі, на матеріалі пісенного
фольклору 1941–1945 рр. аналізується ставлення фронтовиків до військових
медиків, їх образ у суспільній свідомості. Джерельну базу дослідження склали
переважно архівні матеріали, які раніше не публікувалися. Виходячи з таких
особливостей народної творчості періоду Великої Вітчизняної війни, як популярність ліричних пісень, переробка готових сюжетів, сплеск самодіяльної поезії,
показана особлива роль в медичних сюжетах жіночих образів та їх символічне
навантаження як втілення надії та милосердя на війні. Статья посвящена междисциплинарной проблеме, на материале песенного фольклора 1941–1945 гг. анализируется отношение фронтовиков к военным
медикам, их образ в общественном сознании. Источниковую базу исследования составили преимущественно архивные материалы, которые ранее не публиковались. Исходя из таких особенностей народного творчества периода Великой Отечественной войны, как популярность лирических песен, переработка
готовых сюжетов, всплеск самодеятельной поэзии, показана особая роль в медицинских сюжетах женских образов и их
символическая нагрузка как воплощения
надежды и милосердия на войне. Article is devoted to interdisciplinary
problem, it is analyzed the ratio of soldiers
to the military physicians, their image in the
public consciousness on the base of folk
songs 1941–1945. Sources of the
researching are archival materials that were
not previously published. On the basis of
such features folk art of the Great Patriotic
War, as a special popular of lyric songs,
processing of fixed plots, surge of amateur
poetry, it is proofed the special role
women’s images in medical subjects.