The centenary of Viktor Mikhailovich Zhdanov - Bukrinskaya, A.G.; Jan van der Noordaa (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
The article is devoted to the outstanding Soviet scientist - virologist VM Zhdanov. V.M. Zhdanov first USSR stimulated studies of HIV infection. His studies on the classification of viruses are highly appreciated in the world, and he was invited to become a member of the International Committee on Taxonomy of Viruses. VM Zhdanov focused on the fight against polio, and the incidence of paralytic polio has been reduced to a minor problem. In a memorial conference in honor of Viktor Zhdanov virologists attended from 30 countries. Статья посвящена выдающемуся советскому ученому - вирусологу В.М. Жданову, который внес важный вклад в профилактику инфекционных заболеваний, особенно, по ликвидации оспы в мире. В.М. Жданов первым в СССР стимулировал исследования ВИЧ-инфекции. Его исследования по классификации вирусов высоко оценены в мире, и он был приглашен стать членом Международного комитета по таксономии вирусов. В.М. Жданов сосредоточил свое внимание на борьбе с полиомиелитом, и заболеваемость паралитическим полиомиелитом была сокращена до незначительной проблемы. В мемориальной конференции в честь Виктора Жданова приняли участие вирусологи из 30-ти стран мира. Стаття присвячена видатному радянському вченому - вірусологу В.М. Жданову, який вніс важливий внесок у профілактику інфекційних захворювань, особливо, з ліквідації віспи в світі. В.М. Жданов першим в СРСР стимулював дослідження ВІЛ-інфекції. Його дослідження з класифікації вірусів високо оцінені в світі, і він був запрошений стати членом Міжнародного комітету з таксономії вірусів. В.М. Жданов зосередив свою увагу на боротьбі з поліомієлітом, і захворюваність паралітичним поліомієлітом була скорочена до незначної проблеми. У меморіальній конференції на честь Віктора Жданова взяли участь вірусологи з 30-ти країн світу.