Травматичні ушкодження периферійних нервів у військовослужбовців – учасників антитерористичної операції - Тещук, В.Й.; Тещук, Н.В.; Добренко, М.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
В роботі представлено аналіз обстеження 67 пацієнтів з травматичними ушкодженнями периферійних нервів (ТУПН) кінцівок, котрі виникли після вогнепальних поранень кінцівок в зоні антитерористичної операції, які перебували на стаціонарному лікуванні у Військово-медичному клінічному центрі Південного регіону з травня 2014 р. до 01 листопада 2014р. Встановлено характерні клінічні особливості перебігу ТУПН, залежність інвалідизації даного гурту пацієнтів від локалізації поранень. Перспективи подальших досліджень полягають у вивченні механізмів розвитку ТУПН, у зіставленні патофізіологічних особливостей з клінічними проявами та можливістю попередження залишкових явищ поранень нервів. В работе представлен анализ обследования 67 пациентов с травматическими повреждениями периферических нервов (ТППН) конечностей, которые возникли после огнестрельных ранений конечностей в зоне «антитеррористической операции» и находились на стационарном лечении в Военно-медицинском клиническом центре Южного региона с мая 2014 г. до 01 ноября 2014 г.. Установлены характерные клинические особенности течения ТППН, зависимость инвалидизации данной группы пациентов от локализации поражений. Перспективы дальнейших исследований состоят в изучении механизмов развития ТППН, в сопоставлении патофизиологических особенностей с клиническими проявленими и возможностью предупреждения остаточных явлений ранений нервов. The paper presents an analysis of a survey of 67 patients with traumatic injuries of the peripheral nerves (TIPN) limbs that arose after gunshot wounds to the limbs of the «antiterrorist operation» in the area and were hospitalized at the Military Medical Clinical Centre South region in May 2014 up to November 01, 2014. The characteristic clinical features of the flow TIPN dependence of disability in this group of patients the localization of lesions. Prospects for future research is to study the mechanisms of development TPPN, compared pathophysiological features with clinical manifestations, and possible prevention of sequelae of injuries of nerves.