Особливості кардіоремоделювання у пацієнтів з артеріальною гіпертензією та метаболічним синдромом - Бондар, В.М.; Чернишова, К.С. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
Кардіоремоделюючі процеси при артеріальній гіпертензії істотно впливають на характер перебігу і прогноз захворювання, а також є самостійним фактором ризику розвитку серцево-судинних ускладнень. Метою дослідження було вивчення особливостей кардіоремоделюючих процесів у хворих на артеріальну гіпертензію при наявності та відсутності метаболічного синдрому. Були обстежені 128 пацієнтів з артеріальною гіпертензією та метаболічним синдромом, які склали основну групу, та 112 хворих на артеріальну гіпертензію без метаболічного синдрому, які склали контрольну групу. Хворим обох груп була проведена ехокардіографія, за даними якої визначали основні показники та тип ремоделювання. Отримані результати демонструють більш виражені ознаки гіпертрофії лівого шлуночка у пацієнтів основної групи, в якій однаково часто спостерігався як ексцентричний, так і концентричний тип гіпертрофії лівого шлуночка. Крім того, в даній групі спостерігалася більш виражена діастолічна дисфункція. Артеріальна гіпертензія у поєднанні з метаболічним синдромом супроводжується більш вираженими кардіоремоделюючими процесами міокарда. Кардиоремоделирующие процессы при артериальной гипертензии существенно влияют на характер течения и прогноз заболевания, а также являются самостоятельным фактором риска развития сердечно-сосудистых осложнений. Целью исследования было изучение особенностей кардиоремоделирующих процессов у больных артериальной гипертензией при наличии и отсутствии метаболического синдрома. Были обследованы 128 пациентов с артериальной гипертензией и метаболическим синдромом, которые составили основную группу, и 112 больных артериальной гипертензией без метаболического синдрома, которые составили контрольную группу. Больным обеих групп была проведена эхокардиография, по данным которой определяли основные показатели и тип ремоделирования. Полученные результаты демонстрируют более выраженные признаки гипертрофии левого желудочка у пациентов основной группы, в которой одинаково часто наблюдался как эксцентрический, так и концентрический тип гипертрофии левого желудочка. Кроме того, в данной
группе наблюдалась более выраженная диастолическая дисфункция. Артериальная гипертензия в сочетании с метаболическим синдромом сопровождается более выраженными кардиоремоделирующими процессами миокарда. Cardioremodeling processes in arterial hypertension significantly influence the nature and prognosis of the disease and is an independent risk factor for cardiovascular complications. The purpose of the study was to examine the characteristics of cardioremodeling processes in hypertensive patients with and without metabolic syndrome. We examined 128 patients with arterial hypertension and metabolic syndrome, which formed the basic group, and 112 patients with arterial hypertension without metabolic syndrome, which formed the control group. Patients of both groups were examined by echocardiography, according
to which we defined the main indicators and the type of remodeling. The results obtained exhibit more pronounced signs of left ventricular hypertrophy in patients of the main group, in which the same frequency is observed in both eccentric and concentric type of left ventricular hypertrophy. Additionally, this group experienced a more pronounced diastolic dysfunction. Arterial hypertension combined with metabolic syndrome is accompanied by more expressed cardioremodeling processes of the myocardium.