Корекція порушень гемодинамічних показників серцево-судинної системи організму при зміні клімато-георафічних умов перебування - Глазков, Е.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
У статті подані результати дослідження порушення адаптаційних реакцій серцево-судинної системи організму іноземних студентів (громадян Китаю) при зміні клімато-географічних умов перебування під впливом факторів зовнішнього середовища та нових соціокультурних умов. Слід відзначити, що за аналізом кількісних характеристик отриманих результатів можливо стверджувати про наявність порушень у процесі адаптації організму іноземних студентів — громадян Китаю, про що свідчать більш виражені зміни гемодинамічних показників після виконання тестового фізичного навантаження. Результатами дослідження доведено, що використання ехінацеї пурпурової в якості реабілітаційного засобу позитивно впливало на функціональні можливості серцево-судинної системи іноземних студентів 5 громадян Китаю. Позитивна адаптогенна дія ехінацеї проявлялась в поліпшені показників роботи серцево-судинної системи організму студентів, що виражалось у відносній гемодинамічній стабільності і економному функціонуванні серцево-судинної системи. На основі одержаних даних можна вважати, що у іноземних студентів які використовували ехінацею як реабілітаційний засіб, підвищилась активність парасимпатичної системи та послабились холінергічні впливи на серце. В статье представлены результаты исследования нарушения адаптационных реакций сердечнососудистой системы организма иностранных студентов (граждан Китая) при изменении климатогеографических условий пребывания под воздействием факторов внешней среды и новых социокультурных условиях. Следует отметить, что по анализу количественных характеристик полученных результатов, возможно, утверждать о наличии нарушений в процессе адаптации
организма иностранных студентов граждан Китая, о чем свидетельствуют более выраженные изменения гемодинамических показателей после выполнения тестовой физической нагрузки.
Результатами исследования доказано, что использование эхинацеи пурпурной в качестве реабилитационного средства положительно влияло на функциональные возможности сердечнососудистой системы иностранных студентов 5 граждан Китая. Положительное адаптогенное действие эхинацеи проявлялась в улучшенные показателей работы сердечнососудистой системы организма студентов, что выражалось в относительной гемодинамической стабильности и
экономном функционировании сердечнососудистой системы. На основе полученных данных можно считать, что у иностранных студентов, которые использовали эхинацею как реабилитационный средство, повысилась активность парасимпатической системы и снизилось холинергическое влияния на сердце. This article presents the results of the study on disorders of adaptive reactions of the body’s cardiovascular system in international students of Chinese citizenship caused by changes in the climatic and geographical environment and affected by surroundings and new social and cultural conditions. It should be stressed that the analysis of quantitative characteristics of the obtained results proves that international students of Chinese citizenship suffer maladjustment in the process of their adaptation as is evidenced by apparent changes in their hemodynamic parameters after a physical load test. The study results prove that the use of Echinacea purpurea as a rehabilitation means has a positive effect on functional capacity of the сardiovascular system of international students of Chinese citizenship. The positive adaptogenic effect of
Echinacea was that of enhancement of performance indicators of the students’ cardiovascular system, which was observed as a relative hemodynamic stability and preserving functional performance of the cardiovascular system. From the obtained results it may be concluded that the use of Echinacea as a rehabilitation means by international students stimulated an increased activity of the parasympathetic system and weakened cholinergic effects on the heart.