Kinetics of spinodal ordering in Ni-Mo solid solutions - Bokoch, S.M.; Kulish, M.P. (Functional Materials, 2004)
The kinetics of spinodal ordering for Ni-Mo solid solutions (Ni-11.8 at.%Mo ) has been investigated by residual electric resistance and diffuse X-ray scattering methods. It is shown that during isothermal annealing (at 373 K), the behavior of residual electric resistance, diffuse scattering intensity, and short-range order parameters depends heavily on the initial spinodal ordering state which is obtained by quenching from various temperatures (1223 and 573 K). Such behavior of the specified quantities is caused by origination and mutual transformation of spinodal ordering clusters of N₂M₂ and N₃M types. Методами остаточного электросопротивления и диффузного рассеяния рентгеновских лучей изучена кинетика спиноидального упорядочения твердых растворов Ni-Mo (Ni-11.8 ат.% Mo). Показано, что с течением времени изотермического отжига (373 K) поведение остаточного электросопротивления, интенсивности диффузного рассеяния, параметров ближнего порядка существенно зависит от исходного состояния спиноидального упорядочения, которое достигается закалкой от различных температур (1223 и 573 K). Такое поведение указанных величин обусловлено зарождением и взаимной трансформацией кластеров спиноидального упорядочения N₂M₂ и N₃M. Методами залишкового електроопору та дифузного розсіяння рєнтгєнівських про-мєнів вивчено кінетику спінодального впорядкування для твердих розчинів Ni-Mo (Ni-11.8 ат.% Mo). Показано, що з часом ізотермічного відпалу (373 K) поведінка залишкового електроопору, інтенсивності дифузного розсіяння, параметрів ближнього порядку суттєво залежить від вихідного стану спінодального впорядкування, яке досягається загартуванням від різних температур (1223 та 573 K). Така поведінка згаданих величин обумовлена зародженням та взаємною трансформацією кластерів спінодального впорядкування N₂M₂ та N₃M.