Порівняльна характеристика впливів незбалансованого харчування та хронічного стресу на стан здоров‘я лабораторних щурів в експерименті - Ніколаєва, О.В.; Павлова, О.О.; Сіренко, В.А.; Ковальцова, М.В.; Сулхдост, І.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
У вагітних щурів встановлено, що незбалансоване харчування з підвищеним (гр. 1) чи зменшеним вмістом нутрієнтів (гр. 2), а також хронічний стрес (гр. 3) призводить до перебудови морфофункціонального стану підшлункової залози, у вигляді деструктивних змін у панкреоцитах (гр. 1, 2, 3), запальних змін (гр. 2), гемодінамічних порушень (гр. 3); визиває цитокіновий дисбаланс (підвищення інтерлейкіну-12), тим самим посилює пошкодження залози у всіх тварин. У беременных крыс установлено, что несбалансированное питание с повышенным (гр. 1) или сниженным содержанием нутриентов (гр. 2), а так же хронический стресс (гр. 3) приводят к перестройке морфофункционального состояния поджелудочной железы, в виде деструктивных изменений в панкреацитах (гр. 1, 2, 3), воспалительным изменениям (гр. 2), гемодинамическим нарушениям (гр. 3); вызывают цитокиновый дисбаланс (повышение интерлейкина-12), тем самым усиливают повреждение железы у всех животных. According to the study, we found that an unbalanced diet of pregnant rats with elevated (gr.1) or a reduced content of nutrients (gr.2) or chronic stress adversely affects the morphofunctional state of the pancreas: degenerative changes in the exocrine and endocrine cells (gr.1, 2, 3), inflammatory changes (gr. 2), violation of geodynamics (gr. 3); adversely affects the cytokines change – rise of interleukin-12 (gr.1, 2, 3), in these way increased risk factor for future chronic pathology of the pancreas.