Динаміка активності вільнорадикальних процесів в органах щурів різних вікових груп після інтоксикації нітритом натрію - Фіра, Л.С.; Лихацький, П.Г.; Підгірний, В.В. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Встановлено, що ураження нітритом натрію в дозі 45 мг/кг маси тіла призводить до активації вільнорадикальних процесів та поглиблення ендогенної інтоксикації у статевонезрілих, статевозрілих та старечих щурів через 72 год після
отруєння. Найбільш чутливими до дії нітриту натрію є тварини статевонезрілого
віку, у яких вміст активних форм кисню, нітрит-йону та метгемоглобіну після
ураження є найвищим порівняно з тваринами інших вікових груп. Доведено, що
органами-мішенями для дії токсиканта є печінка, нирки та 12-пала кишка, у яких
відмічається високий вміст маркерів ендогенної інтоксикації – молекул середньої
маси. Установлено, что поражение нитритом натрия в дозе 45 мг / кг массы тела
приводит к активации свободнорадикальных процессов и углублению эндогенной
интоксикации у неполовозрелых, половозрелых и старых крыс через 72 ч после
отравления. Наиболее чувствительными к
действию нитрита натрия являются животные неполовозрелого возраста, у которых содержание активных форм кислорода, нитрит-иона и метгемоглобина после поражения является высшим по сравнению с животными других возрастных
групп. Доказано, что органами-мишенями для действия токсиканта является печень, почки и 12-перстная кишка, в которых отмечается высокое содержание
маркеров эндогенной интоксикации –
молекул средней массы. It was determined that the sodium
nitrite injury in a dose of 45 mg / kg
body weight leads to activation of free
radical processes and strengthening of
endogenous intoxication in immature,
mature and old rats in 72 h after
poisoning. Immature animals as compared
to the animals of other age groups are
the most sensitive to the sodium nitrite
effect since they have the highest content
of reactive oxygen species, nitrite ion and
methemoglobin after the affection. It was
proved that the target organs for the action
of toxins are liver, kidneys and
duodenal, which have a high content of
markers of endogenous intoxication, i. e.
the average weight molecules.