Патогенетичне обгрунтування фармакологічного захисту антиоксидантної системи у тканинах опромінених щурів - Терещенко, Л.О. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2014)
Хронічне г-опромінення у сумарній дозі 1,5 Гр призводить до пригнічення
функціональної активності глутатіонової ланки антиоксидантної системи організму.
Курсове введення гептралу опроміненим щурам має позитивний вплив вже через
24 години. 15 добу експерименту вміст відновленого глутатіону в тимусі й селезінці в порівнянні з контрольною групою підвищується на 30,7%, а активність
глутатіонових ферментів вірогідно перевищує відповідні показники контрольної
групи. Таким чином, курсове введення гептралу опроміненим тваринам призводить до нормалізації функціонування глутатіонової редокс-системи. Гептрал можна використовувати у комплексному лікуванні низькоінтенсивних променевих уражень у низьких дозах. Хроническое γ-облучение в суммарной дозе 1 Гр приводит к угнетению
функциональной активности глутатионового звена антиоксидантной системы организма.
Курсовое введение гептрала облученным крысам оказывает позитивное
воздействие уже через 24 часа. На 15
сутки исследования содержания восстановленного глутатиона в селезенке по
сравнению с контрольной группой повышается на 30,7%, а активность глутатионовых ферментов достоверно превышает соответствующие показатели контрольной группы. Таким образом, курсовое введение гептрала облученным
животным приводит к нормализации
функционирования глутатионовой редокс-системы. Гептрал может быть использован в комплексном лечении низкоинтенсивных лучевых поражений в
низких дозах. Chronic γ-irradiation at a total dose
of 1,5 Gy leads to inhibition of the functional activity of glutathione section in organism antioxidant system. Heptral injections course given to exposed rats resulted in a positive effect even after 24 hours.
On the 15th day the concentration of reduced glutathione in thymus and spleen,
increased by 30,7% in comparison with
the control, while the activity of the glutathione enzymes was significantly higher
than that of the control. Thus, the course
injections of heptral leads to normalization
of the glutathione redox system functioning in exposed animals. Heptral can be
used in multimodality therapy of low-intensity radiation damage at low doses.