Вплив функціонального покриву частинок алмазного нанопорошку на спікання нанокомпозиту "алмаз – карбід вольфраму" - Куриляк, Т.О. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2016)
Наведено результати досліджень впливу функціонального покриву поверхні алмазного нанопорошку на взаємодію в системі С-W-O і спікання нанокомпозиту "алмаз - карбід вольфраму". Добавка вольфраму інгібує процес окиснення алмазу. При малому вмісті вольфраму уповільнюється реакція за механізмом “інгібування ”, при великому - за механізмом «від ’ємного каталізу». Модифікуюча дія вольфраму поєднується з термообробленням алмазних нанопорошків у середовищі водню, що має важливе значення для спікання порошків. Представлены результаты исследований влияния функционального покрова поверхности алмазного нанопорошка на взаимодействие в системе С - W- О и спекания нанокомпозита "алмаз -карбид вольфрама". Добавка вольфрама ингибирует окисления алмаза. При малом содержании вольфрама замедление реакции происходит по механизму "ингибирование", при большом - по механизму "отрицательного катализа". Модифицирующее действие вольфрама сочетается с термообработкой алмазных нанопорошков в среде водорода, что имеет важное значение для спекания порошков. The results of studies of the influence of surface functional covering of diamond nanopowder on interaction in the system C - W - О and sintering nanocomposite "diamond- tungsten carbide" have been represented. It has been shown that the addition of tungsten inhibits diamond oxidation, by modification of diamond active centres with tungsten. It has been defined that at low tungsten content the slowdown of the reaction occurs by the mechanism of inhibition and at high tungsten by the mechanism of the negative catalysis. Modifying effect of tungsten is combined with the heat treatment of diamond nanopowders in hydrogen atmosphere, which is essential for sintering these nanopowders.