Применение гипертермической химиоперфузии в лечении перитонеального карциноматоза (обзор) - Пыхтеева, Е.Д.; Максимовский, В.Е.; Дубинина, В.Г. (Актуальні проблеми транспортної медицини, 2016)
Использование циторедуктивной хирургии (CRS) и HIPEC (Hyperthermic intraperitoneal chemotherapy) делает перитонеальный карциноматоз потенциально излечимым заболеванием. Независимо от происхождения, положительные результаты, минимальная смертность и рецидивы зависят от общего состояния пациента, распространенности опухоли, наличия метастазов в брюшной полости и полноты циторезекции. Для получения обнадеживающих результатов особенно важно обеспечить раннюю диагностику и правильный выбор стратегии ведения пациента. Використання циторедуктівной хірургії та HIPEC робить перитонеальний карциноматоз потенційно виліковним захворюванням. Незалежно від походження, позитивні результати, мінімальна смертність і рецидиви залежать від загального стану пацієнта, поширеності пухлини, наявності метастазів в черевній порожнині та повноти циторезекціі. Для отримання обнадійливих результатів особливо важливо забезпечити ранню діагностику і правильний вибір стратегії ведення пацієнта. Use of cytoreductive surgery (CRS) and HIPEC (Hyperthermic intraperitoneal chemotherapy) makes the Peritoneal carcinomatosis is potentially curable disease. Regardless of the origin, positive results, a minimum mortality and relapse depend on the general condition of the patient, the tumor spread, presence of metastases in the abdomen and completeness of cytoreductive surgery. For encouraging results especially important to ensure early diagnosis and correct choice of patient management strategies.